вторник, 1 декабря 2015 г.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΡΧ. ΣΥΝΟΔΟΥ Ρ.Π.Ε. ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟΥ



ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
ΠΡΟΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΣ ΠΑΛΑΙΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ
ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟΥ

Ο Ορθόδοξος Αρχιποιμένας, ο οποίος σύμφωνα με το καθήκον του είναι προστάτης της πίστης και φύλακάς της από επιθέσεις διαφόρων αιρετικών, όπως ένας ειδικευμένος γιατρός, θα πρέπει όχι μόνο να θεραπεύει ασθένειες που χτυπούν το σώμα της Εκκλησίας, αλλά και να προσπαθεί να κάνει όλα όσα είναι δυνατά για να μην επιτρέπει στην Εκκλησία καμία ολέθρια μίανση με αίρεση. Ιδιαίτερα, αυτό είναι σημαντικό στην σύγχρονη εποχή μας, όταν η Παλαιορθόδοξη Εκκλησία όπως και στην αρχαία εποχή της δεν βρίσκει καμία υποστήριξη για την πίστη της στο πρόσωπο της κοσμικής εξουσίας, αλλά οι Χριστιανοί αναγκάζονται να ζήσουν σε έναν κόσμο εχθρικό, σε έναν κόσμο που πιστεύει διαφορετικά είτε και καθόλου. Σε τέτοιες συνθήκες, δεν μπορεί κάθε Χριστιανός να προστατευτεί σωστά από την επιρροή του εξωτερικού χώρου και για τον λόγο αυτό, με μεγαλύτερη προσοχή, οι ποιμένες της Εκκλησίας πρέπει να φροντίζουν το ποίμνιο που τους εμπιστεύθηκε ο Θεός και αδιάκοπα να φροντίζουν τις ψυχές των Χριστιανών, γιατί θα πρέπει να λογοδοτήσουν στον Μέγα Αρχιερέα. Ως εκτούτου, προνοητικά, φροντίζοντας όχι μόνο την παρούσα κατάσταση της Εκκλησίας, αλλά και υπολογίζοντας το μέλλον της, θεωρήσαμε αναγκαίο να εκφράσουμε τη συνοδική μας κρίση για αυτούς τους πνευματικούς κινδύνους, οι οποίοι προφανώς δεν απειλούν την εκκλησιαστική ζωή στο παρόν, αλλά δεν αποκλείεται να επιδράσουν αρνητικά σε αυτήν στο μέλλον.

вторник, 22 сентября 2015 г.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΔΟΧΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΠΑΛΑΙΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Η ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΔΟΧΗ 
ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΠΑΛΑΙΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Ως γνήσια Εκκλησία του Χριστού για όλους τους Παλαιορθόδοξους Χριστιανούς του κόσμου, η Ρώσικη Παλαιορθόδοξη Εκκλησία διατήρησε την ορθόδοξη ευλάβεια, τη διδασκαλία της πίστης, το λειτουργικό τυπικό, την ιεροτελεστία της Ρώσικης Εκκλησίας, από την ίδρυσή της το 988 μέχρι την εποχή του Πατριάρχη Νίκον. Η Ρώσικη Παλαιορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνώρισε την εκκλησιαστική μεταρρύθμιση του Πατριάρχη Νίκον και για τον λόγο αυτό υπέστη διωγμό και εξαιτίας των κατατρεγμών κατέληξε στα τέλη του 17ου αι. χωρίς επίσκοπο. Σχεδόν για δυόμιση αιώνες ο παλαιορθόδοξος κλήρος συμπληρωνόταν και συνεχιζόταν με ιερείς και διάκονες που εντάσσονταν από την ‘Επίσημη’ Ρωσική Εκκλησία με βάση τον 8ο κανόνα της Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου. Ωστόσο ο Θεός έδειξε το έλεός του και τελικά η επισκοπική τάξη στην Εκκλησία αποκαταστάθηκε.
среда, 12 августа 2015 г.

Архиепископ Андрей Ухтомский. Моя политическая исповедь (1928 год).

МОЯ ПОЛИТИЧЕСКАЯ ИСПОВЕДЬ (1928 год)
(В десяти письмах)

1. ПРИЧИНАХ И ЦЕЛИ МОЕЙ «ИСПОВЕДИ»
Ко мне уже неоднократно обращались мои друзья с просьбой написать что-нибудь о смысле русской революции, о Ленине как ее идейном вдохновителе и о его сподвижниках. Но писать о русской революции только случайные «письма» можно лишь при крайнем легкомыслии, ибо это огромное мировое явление требует для своей оценки всеобъемлющего таланта, которым автор этих строк не обладает. Точно так же и писать о Ленине нельзя без серьезной подготовки. Поэтому я и откладывал это дело — тем более, что читателями моими могут оказаться не более чем 10—15 человек, а мои дорогие старушки-читательницы все равно моих мыслей о Ленине и революции не поймут…
пятница, 24 июля 2015 г.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

В рамках диалога нашего Св. Синода ИПЦ Греции и Св. Синода Русской Древлеправославной Церкви под председательством Святейшего Александра, Патриарха Московского и всея Руси, публикую на греческом языке некоторые документы предоставленные указанным Св. Синодом РДЦ.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
ΠΡΟΣ ΠΑΝΤΕΣ ΠΑΛΑΙΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ

Μόσχα, 4 (17 Μαΐου 2009)
Εβδομάδα της Σαμαρίτιδος, 
Πέμπτη εβδομάδα του Πάσχα.

ΠΕΡΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 17ΟΥ ΑΙ.

Εἰ δὲ καὶ πάνυ ολίγοι ἐν τῇ ὀρθοδοξία καὶ εὐσεβείᾳ διαμείνωσιν, οὗτοί εἰσιν Ἐκκλησία, καὶ τὸ κῦρος καὶ ἡ προστασία τῶν ἐκκλησιαστικῶν θεσμῶν ἐν αὐτοῖς κεῖται· κᾶν κακοπαθῆσαι αὐτοῖς ὐπὲρ τῆς εὐσεβείας δεήσοι· ὅπερ ἐστὶν εἰς καύχημα αἰώνιον, καὶ ψυχικῆς σωτηρίας πρόξενον. 
Άγιος Νικηφόρος Κωνσταντινούπολεως.

Από την γέννησή της, η Εκκλησία του Χριστού έχει φροντίσει για την συνεχή προστασία των ορθοδόξων δογμάτων από πάση φθορά με την απαραίτητη αυστηρότητα, και με τον ίδιο τρόπο έχει φροντίσει για την προσεκτική παρακολούθηση και προστασία όλων των εκκλησιαστικών διδασκαλιών: σύμβολα, κανόνες, τάξεις, παραδόσεις, τυπικά, τα οποία μας έχουν μεταλαμπαδευτεί από τους Αποστόλους και τους Αγίους Πατέρες. Η διαθήκη του Αγίου Αποστόλου Παύλου ήταν και θα είναι η βάση για αυτά. «Ἐπαινῶ δὲ ὑμᾶς, ἀδελφοί, ὅτι πάντα μου μέμνησθε καὶ καθὼς παρέδωκα ὑμῖν τὰς παραδόσεις κατέχετε. (Α Κορ. 11, 2 )». «Ἄρα οὖν, ἀδελφοί, στήκετε, καὶ κρατεῖτε τὰς παραδόσεις ἃς ἐδιδάχθητε εἴτε διὰ λόγου εἴτε δι᾿ ἐπιστολῆς ἡμῶν. (Β Θεσ. 2, 15)»